031331312270
نکات مهم واردات کالای بازرگانی

نکات مهم واردات کالای بازرگانی

محتوای ساده | شنبه , 07 تیر 1404 100
واردات فرآیندی است که طی آن کالاها و خدمات از کشورهای دیگر خریداری و به داخل کشور وارد می‌شوند. این عمل به تامین نیازهای داخلی، تنوع‌بخشی به محصولات و تقویت رقابت کمک می‌کند. واردات می‌تواند به بهبود فناوری، افزایش کیفیت زندگی و توسعه اقتصادی کمک کند.

فهرست محتوا:

واردات کالا
مزایای واردات
انواع واردات در بازرگانی خارجی
مراحل واردات کالا
انواع محصولات وارداتی
کشورهای وارداتی به ایران
امور مالیاتی واردات
طریقه ورود به عرصه واردات
شرایط واردات کالا به کشور ایران

 

واردات کالا و یا import یکی از مهمترین مباحثی است که در حوزه بازاریابی و فروش و فعالیت‌های بازرگانی با آن روبه‌رو می‌شوید. به طور کلی می‌توان گفت این فرآیند به معنای فراهم کردن محصولات و یا کالاهایی است که در کشور مد نظر شما تولید نشده و لذا به منظور دسترسی به آن‌ها باید این کالاها را از کشورهای تولیدکننده خریداری نموده و به کشور خود وارد سازید. برخی از کشورها در زمینه تولید بعضی از محصولات دارای محدودیت‌هایی هستند و یا واردات کالا برایشان صرفه اقتصادی بیشتری دارد. این عوامل موجب رشد و توسعه واردات انواع مختلف کالاها شده است. 

در این مقاله قصد داریم به ارائه مطالبی در زمینه واردات، انواع آن، محصولات وارداتی، مراحل واردات کالا و هر چه که درباره واردات کالا باید بدانید بپردازیم. پس اگر شما هم در این زمینه با دغدغه‌ای مواجه شده‌اید با ما همراه باشید .


واردات کالا

 

مولفه‌ها و فاکتورهای زیادی وجود دارند که به توسعه اقتصادی یک کشور کمک می‌کنند. یکی از مهمترین این فاکتورها واردات کالا است. در واقع واردات و صادرات یک کشور نشان دهنده رونق اقتصادی آن خواهند بود. 
از آنجایی که هیچ کدام از کشورها حتی توسعه یافته ترین آن‌ها توان تولید داخلی تمامی محصولات مورد نظر و مطابق با نیاز خود را ندارند پس ملزم به وارد کردن برخی از کالاها هستند. در حال حاضر این فرایند توسط شرکت‌های بازرگانی صادرات و واردات صورت می‌پذیرد. 
این شرکت‌ها پس از اخذ مجوزها و گواهی‌های لازم برای واردات و یا صادرات به این کار اقدام می‌نمایند. از سوی دیگر و با تشخیص نیاز بازارهای داخلی و خارجی نقش یک پل ارتباطی قوی و موثر را میان تولید کنندگان کالاها و عرضه کنندگان و مصرف کنندگان ایفا کرده و به ایجاد تعادل در بازار مدد می‌رسانند. 
یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر این فرآیند، قوانین مربوط به کنترل واردات و یا اقلیم و آب و هوای کشورهای مختلف هستند. 
به گونه‌ای که سرزمین‌هایی که بهره‌ای از صنایع معدنی نبرده‌اند مجبورند نیاز خود به سنگ‌های معدنی را با وارد کردن آن‌ها برطرف سازند و یا شرایط آب و هوایی در کشورهای سردسیری سبب می‌شود تا مردم آن کشور نتوانند محصولات مربوط به مناطق گرمسیری را در آن کشت و زرع کنند. بنابراین مجبور به واردات برخی از محصولات از کشورهای گرمسیری خواهند بود.

 

مزایای واردات

 

یکی از مهمترین دلایلی که باعث رشد واردات به کشور شده آثار و مزایایی است که این فرآیند به همراه دارد. یکی از مهم‌ترین مزیت‌ها و ویژگی‌های واردات رشد فرهنگی است.
بسیاری از محصولاتی که برای این فرایند در نظر گرفته می‌شوند به گونه‌ای طراحی و تولید شده‌اند که کاربرد آن‌ها می‌تواند نقش و سهم قابل توجهی در رشد فرهنگی و توسعه‌اس و رفتار جامعه داشته باشد. 
از سوی دیگر انجام این فرآیند توسط شرکت‌های فعال در این حوزه صورت پذیرفته و کسب و کاری بسیار پررونق برای صاحبان این مشاغل است. به همین دلیل واردات کالاها می‌تواند منابع مالی این شرکت‌ها و کشور را افزایش داده و یا به اشتغال‌زایی بیشتر کمک کند. 
مهمترین مزیت این کار، فراهم کردن محصولات مورد نیاز جامعه از طریق کشورهای دیگر است. کالاهایی که در داخل کشور امکان تولید آن‌ها وجود ندارد. بسیاری از کالاهای وارد شده امکان افزایش سطح زندگی و ارتقای کیفیت آن را دارند.

 

انواع واردات در بازرگانی خارجی

 

پیش از اقدام به وارد کردن یک کالا از کشورهای دیگر باید شرایط واردات کالا از آن کشور را شناخته و یا استراتژی‌های وارداتی خود را در نظر بگیرید. همچنین باید انواع واردات در بازرگانی خارجی را بشناسید.
از جمله انواع واردات می‌توان به واردات قطعی، موقت، واردات کالاهای مرجوعی، ترانزیت خارجی و ترانزیت داخلی اشاره کرد. در ادامه به شرح مختصر انواع واردات کالا خواهیم پرداخت.

 

واردات قطعی کالا

این فرایند همان‌طور که از نامش نیز مشخص شده به صورت قطعی انجام می‌گیرد و هزینه آن نیز پرداخت شده است. این هزینه را می‌توان به روش‌های مختلفی پرداخت کرد. از جمله روش‌های پرداخت هزینه در واردات قطعی کالا می‌توان به پرداخت هزینه از محل ارز خریداری شده و سیستم بانکی کشور اشاره کرد. 
ممکن است واردات کالا با ارز آزاد و یا از محل پروانه صادراتی شخص صادر کننده صورت پذیرد. پرداخت هزینه واردات همچنین می‌تواند از محل سرمایه گذاری خارجی و با تایید وزارت اقتصاد و دارایی آن هم بدون انتقال ارز انجام شده و یا از محل فهرست کالاهای مجاز اعلام شده و بدون انتقال ارز صورت پذیرد.

 

واردات موقت کالا

این فرایند مخصوص کالاهایی است که به صورت موقت به مرزهای کشور وارد شده و باید پس از گذشت مدت زمانی خاص بدون هیچگونه تغییر و تحول در محصول از کشور خارج شوند. 
از جمله این کالاها می‌توان به محصولاتی اشاره کرد که به منظور معرفی و عرضه در نمایشگاه‌های بین المللی به کشور وارد شده و باید پس از طی شدن فرصت نمایشگاه به خارج بازگردانده شوند.

 

واردات کالاهای مرجوعی

این دسته از کالاها نیز به صورت موقت به کشور وارد شده و بازگرداندن آن‌ها به کشور صادر کننده بنا به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد.

 

ترانزیت خارجی

در بسیاری از مواقع برخی از کالاها از یکی از مرزهای کشور به داخل وارد شده و سپس از طریق مرز دیگر از کشور خارج می‌شوند. در واقع این کالاها تنها از خاک کشور ایران عبور می‌کنند و لذا به آن‌ها کالاهای ترانزیتی گفته می‌شود.

 

ترانزیت داخلی

در این مواقع کالا از یکی از گمرک‌های مجاز کشور به گمرک دیگر در کشور منتقل می‌گردد. در این مواقع اصطلاحاً ترانزیت داخلی انجام گرفته است.

 

مراحل واردات کالا

 

یکی از مهم‌ترین مراحل واردات کالا، افزایش علم و دانش شما به عنوان وارد کننده است. چرا که انجام این کار حساسیت ویژه‌ای داشته و نمی‌توانید بدون کسب دانش و اطلاعات کافی به این حوزه قدم بگذارید. در غیر اینصورت سرمایه و منابع مالی زیادی را از دست خواهید داد. 
یکی دیگر از مراحل این کار، انجام فعالیت‌های بازاریابی و فروش است. باید به این اطمینان دست پیدا کنید که کالا و محصولی که برای وارد کردن به کشور در نظر گرفته‌اید قیمت مقرون به صرفه‌ای داشته و یا پیش از آن از تعرفه‌های وارداتی گمرکی مطمئن شوید. 
به این نکته توجه کنید که واردات انواع مختلف محصولات در تمامی مناطق جغرافیایی به صرفه نبوده و باید اطمینان حاصل کنید که کالای مد نظر شما در منطقه هدف کاربردهای خاص خود را دارد. 
پس از آن باید صادرکنندگان کالای مورد نظر و یا منابعی که می‌توانید با مراجعه به آن‌ها محصولات مد نظرتان را فراهم کنید مورد شناسایی دقیق قرار دهید. در بسیاری از موارد لازم است نمونه‌ای از کالا را دریافت نموده و آن را بطور کامل ارزیابی کنید و سپس انتخاب خود را قطعی سازید. 
بعد از آن باید با صادر کننده خارجی ارتباط برقرار ساخته و یا مقدمات فرایند‌های گمرکی را فراهم کرده و مجوزهای مورد نیاز برای دریافت کالاها از گمرک را دریافت نمایید. 
یکی از مهم‌ترین گواهی‌های لازم برای وارد کردن کالاهای مختلف به کشور کارت بازرگانی است. پس باید حتماً این کارت را فراهم کنید. 
پس از طی کردن این مراحل باید هزینه‌های وارداتی را پرداخته و یا نحوه حمل بار به کشور را با صادر کننده هماهنگ کنید. بعد از اینکه از دریافت کالا توسط گمرک در مرزهای داخلی مطمئن شدید باید به ترخیص کالا از گمرک دست بزنید. 
پر کردن فرم اظهارنامه و تحویل اظهارنامه ترخیص، انجام امور مالیاتی واردات و پرداخت مالیات و عوارض، ارائه مدارک مورد نیاز، تسویه تعرفه‌های وارداتی گمرکی و سپس تحویل کالا از دیگر مراحلی است که باید پشت سر بگذارید.

 

انواع محصولات وارداتی

 

طی یک سال اخیر واردات برخی از کالاها به کشور بیش از سایر محصولات بوده است. 
از جمله این محصولات می‌توان به وسایل نقلیه، گندم و برنج‌های پاکستانی و هندی، سویا، ضایعات باقی مانده از سویا برای مصارف دامی، ورقه‌های آلومینیومی و ورقه‌های آهنی، تلفن همراه، لوازم جانبی گوشی، گوشت‌های یخ زده و برخی از محصولات مصرفی اشاره کرد.

 

کشورهای وارداتی به ایران

 

مهمترین کشورهای وارداتی به ایران، کشور چین، امارات متحده عربی، هند، کره، سوئیس، انگلستان و آلمان هستند.

 

امور مالیاتی واردات

 

دولت برای وارد کردن کالاهای مختلف به کشور مبالغی را به عنوان مالیات تعیین کرده است. این مبالغ در واقع یکی از مهمترین منابع درآمدی برای دولت به شمار می‌روند. 
به طور کلی می‌توان گفت مالیات بر واردات همان ارزش گمرکی یک کالا است و مواردی از قبیل هزینه خرید کالا، هزینه حمل و نقل، حق بیمه و حقوق ورودی، سود بازرگانی و حقوق گمرکی را در بر می‌گیرد. 
مطابق با ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده بند الف، وارد کردن برخی از کالاها به کشور معاف از پرداخت مالیات است. بنابراین تولید کنندگان این کالاها و یا عرضه کنندگان باید برچسب معافیت از مالیات را بر روی بسته بندی این کالاها درج کنند. 
از جمله این محصولات می‌توان به محصولات خام کشاورزی و فرآوری نشده اشاره کرد. این مورد شامل گیاهان دارویی، محصولات کشاورزی و جنگلی، مانند چوب خام، محصولات گلخانه ای از قبیل سبزیجات و صیفی جات، انواع قارچ‌ها و .. است. 
دام زنده، خوراک دام، مواد اصلی تولید دام زنده، انواع بذر، کود، سم، نشا، شیر، ماست و پنیر، آب مصارف کشاورزی، آرد و نان، برنج، سویا و .. از دیگر انواع کالاهای معاف از مالیات بر واردات هستند. 
دو دسته از شرکت‌ها از پرداخت مالیات بر واردات معافند. از جمله این مجموعه‌ها می توان به موسساتی اشاره کرد که دارای پروانه بهره برداری هستند. سازمان‌های خوش حساب که دارای گواهی‌های خوش حسابی هستند نیز از پرداخت این مالیات معافیت دارند.

 

طریقه ورود به عرصه واردات

 

از آنجایی که تجارت با سود بسیار زیادی همراهی می‌کند عده زیادی از افراد تمایل دارند به واردات و صادرات کالاهای مختلف دست بزنند. اما طریقه ورود به این فعالیت‌ها را نمی‌دانند. اگر شما هم به دنبال ورود به عرصه واردات هستید و با نحوه انجام این کار آشنایی ندارید به این بخش توجه کنید.

یکی از مهمترین اقداماتی که باید در این خصوص انجام دهید آشنایی با قوانین واردات کالا و شناخت موانع وارداتی قانونی است. به این نکته توجه کنید که انجام فعالیت‌های بازرگانی و کسب و کارهای تجاری نیاز بسیار بالایی به کسب اطلاعات از قوانین کار دارد. به ویژه اینکه قوانین حاضر در این زمینه به طور مرتب و متناسب با نیازهای جدید به روز رسانی می‌شوند. از این میان برخی قوانین پایه‌ای و بنیادی به شمار می‌روند و بعضی دیگر آیین‌نامه‌ها و بخش نامه‌های اجرایی را تشکیل می‌دهند. وارد کننده کالا باید هم قوانین پایه‌ای را به خوبی بشناسند و هم اطلاع دقیقی از قوانین جزئی و بخشنامه‌ای داشته باشد.  باید مراحل واردات کالا را یاد گرفته و کارت بازرگانی خود را دریافت کنند و حوزه فعالیت خود را در نظر بگیرید. شما می‌توانید حوزه فعالیت خود را به چند صورت انتخاب کنید. برخی از تجار علاقه دارند تنها با یک کشور خاص وارد مذاکره شوند و بعضی دیگر تمایل دارند در حوزه وارد کردن کالای خاصی فعالیت کنند. اینکه کدام یک از این حوزه‌ها را انتخاب کنید، به طور کامل به سابقه و تجربه کاری شما وابسته بوده و میزان پتانسیل کسب و کارتان نیز در این زمینه اثرگذار است. سعی شما بر این باشد که به شکل روزانه اطلاعات مربوط به حوزه کاری خود را به دست آورده و یا اخبار موجود در این زمینه را رصد کنید. چراکه این امکان وجود دارد که برای یک مدت زمان خاص وارد کردن یک کالا به کشور ممنوع شود و یا تعرفه‌های وارداتی آن با تغییر و تحولاتی مواجه گردد. بعد از آن باید کشور و کالای مورد نظرتان را انتخاب کرده و با خریداران و مشتریان در کشورهای گوناگون به مذاکره بنشینید. در این مرحله نیاز به تسلط به زبان آن کشور را دارید و یا باید با قواعد تجاری آن‌ها آشنا شوید تا به توافقات اولیه دست یابید. 
سپس باید درخواست ارسال پیش فاکتور و یا پرفورما را ارسال کنید تا سفارش‌های شما ثبت گردد. در سند پیش فاکتور باید قیمت محصولات، کرایه، وزن، تعداد، نوع ارز معاملاتی، کشور مبدا و مقصد، مشخصات فروشنده و خریدار و .. درج شود. در مرحله ثبت سفارش باید به سازمان‌ها و سامانه‌های وارداتی کالا از جمله سامانه ثبت سفارش وزارت صمت مراجعه کرده و درخواست خود را به منظور وارد کردن کالای مدنظرتان ارائه دهید‌. 
نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که مراحل ثبت سفارش برای وارد کردن کالاهای مختلف با یکدیگر متفاوت بوده و یا شرایط و نکات خاص خود را دارد. 
تخصیص ارز و پرداخت بین المللی، حمل و نقل کالا، بیمه حمل بار و ترخیص کالا در گمرک دیگر اقداماتی است که باید با آن آشنایی کافی حاصل کنید.

 

شرایط واردات کالا به کشور ایران

 

همان‌طور که می‌دانید شما نمی‌توانید به واردات هر کالایی به کشور دست بزنید. چراکه واردات تمامی محصولات به ایران مجاز نیست. بنابراین یکی از مهمترین نکاتی که باید به آن توجه کنید آگاهی از کالاهای ممنوعه برای وارد کردن به کشور است. بعد از انتخاب کالای مورد نظرتان باید مجوزها و گواهی‌های لازم برای واردات را به دست آورید.  این کار را باید بر اساس نوع کالا انجام دهید. هرکدام از کالاها باید توسط سازمان خاصی مجوز ورود به کشور را پیدا کنند. پس باید سازمان‌ها و سامانه‌های وارداتی را به خوبی شناخته و با مراجعه به آن‌ها مجوز های مورد نیاز را دریافت کنید. 
از سوی دیگر و علاوه بر مجوز، هر کدام از محصولات باید از استانداردهایی نیز برخوردار باشند. در برخی از مواقع این استانداردها توسط نمایندگان استاندارد حاضر در گمرک صادر می‌گردد. اما در بسیاری از موارد نیز باید برای دریافت این گواهی بعضی از آزمایشات بر روی محصولات صورت پذیرد تا گواهی استاندارد آن‌ها صادر شود. 
پیش از فرآیند وارد کردن کالا باید برخی از نکات خاص را در نظر گرفته و متناسب با آن‌ها به واردات دست بزنید. یکی از مهمترین این نکات بررسی بازار کالاهای وارداتی است. باید بدانید که اساساً تقاضایی برای خرید این محصول در بازارهای کشور وجود دارد یا خیر. همچنین باید بدانید که محصول وارداتی مد نظر شما چه نیازهایی را از جامعه برطرف خواهد ساخت. یکی از مهم ترین این نکات توجه به این مسئله است که آیا باید بعد از انجام فرآیند واردات یک کالا، تغییر و تحولاتی بر روی آن صورت پذیرد یا خیر. مثلاً ممکن است نیاز باشد که بسته‌بندی آن تغییر کند و یا رنگ و اندازه و ابعاد آن با تحولاتی مواجه شود. پیش از وارد کردن یک محصول باید به برنامه فروش و یا استراتژی‌های فروش خود هم توجه کرده و بدانید که آیا استراتژی و برنامه‌ای برای این اقدام طراحی کرده‌اید یا خیر. همچنین باید بدانید که آیا کالاهای وارد شده از نظر هزینه و یا قیمت و سود تمام شده ارزش و یا صرفه اقتصادی برای وارد کردن دارند یا خیر. همان‌طور که می‌دانید هر کدام از محصولات وارداتی علاوه بر برخورداری از هزینه‌های خرید، هزینه‌های دیگری هم دارند. پس شما باید هزینه‌های جانبی کالاها را نیز ارزیابی کرده و سپس یک قیمت گذاری معقول هم برای آن‌ها انجام دهید. 
از جمله هزینه‌های جانبی واردات کالاها می‌توان به هزینه‌های مربوط به پژوهش در بازارهای خارجی، هزینه‌های مربوط به سفر و بسته بندی کالا، تغییر محصولات، هزینه‌های بیمه، هزینه‌های ترخیص، مالیات، انبارداری، کمیسیون شرکت وارد کننده و .. اشاره کرد.

blobنسیم اصفهانی

نویسنده : نسیم اصفهانی

مطالب و مقالات بیشتر

آداب و مهارت‌های مذاکره موثر در بازاریابی و فروش

آداب و مهارت‌های مذاکره موثر در بازاریابی و فروش

آداب مذاکره شامل مهارت‌ها و رفتارهایی است که به دستیابی به توافقات مؤثر و ر ...

طراحی وب‌سایت خدمات مهمان‌داری و پذیرایی

طراحی وب‌سایت خدمات مهمان‌داری و پذیرایی

وب‌سایت خدمات مهمان‌داری و پذیرایی به شما در برگزاری مراسم‌ها و رویدادهای م ...

تحلیلگر توسعه کسب و کار کیست و چه وظایفی دارد؟

تحلیلگر توسعه کسب و کار کیست و چه وظایفی دارد؟

تحلیلگر توسعه با ارزیابی نیازهای کسب‌وکار و تحلیل داده‌ها، به طراحی و اجرای ...

نقش صفحه درباره ما وب‌سایت در ایجاد اعتماد و ارتباط با مخاطب

نقش صفحه درباره ما وب‌سایت در ایجاد اعتماد و ارتباط با مخاطب

صفحه "درباره ما" وب‌سایت فرصتی عالی برای معرفی برند، تیم و ارزش‌های شما به ...

برای ثبت دیدگاه وارد شوید ..!

موفقیت در کسب و کار رویایی است که به واقعیت تبدیل می‌شود، اگر به آن عشق بورزید و با انگیزه به آن بپردازید. تنها راه رسیدن به نتایج خوب و ماندگار، پیوستگی و تلاش مستمر است. رویای یک کسب و کار چشم اندازی در ذهن، اشتیاقی در قلب و استقامتی برای حرکت کردن در شما ایجاد می‌کند. کافیست سدهای ذهنی خود را بشکنید و از دیوارهای قطور عادت و یکنواختی عبور کنید، آنگاه می‌توانید در دریای زلال موفقیت تنی به آب بزنید. یا لطیف

پرسش امنیتی
انصراف
کلیه حقوق وب سایت برای ندیم آروین محفوظ است
لوگوی ندیم آروین